Keuringen

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De keuringsplicht en de regelgeving staat in de Wegenverkeerswet 1994. De wet en regelgeving kunt u inzien op www.overheid.nl

APK keuren in Nederland

Als uw voertuig APK-gekeurd moet worden, dan gaat u  naar een door de RDW-erkend APK-bedrijf.

APK keuren in het buitenland

Buiten Nederland kunt u alleen in België en Spanje een APK-keuring laten uitvoeren. Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld bij de RDW en ontvangt u een Nederlands APK-rapport. Bij afkeuring wordt het voertuig als afgekeurd in het kentekenregister gemeld. Het voertuig moet dan gerepareerd worden. Daarna moet u het voertuig weer voor APK laten keuren 

Uitstel van APK-keuringsplicht

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd kunt krijgen. Misschien bent u in het buitenland en kunt u niet voor de APK-vervaldatum naar Nederland komen. Of misschien is uw voertuig niet goedgekeurd bij een eerdere APK-keuring en moeten er reparaties uitgevoerd worden voordat u weer een keuring kunt laten doen. Al rijdt u niet met het voertuig, u moet uw voertuig tijdig APK laten keuren. Dit is een wettelijke verplichting. In het artikel Uitstel van APK-plicht kunt u lezen hoe u boetes kunt voorkomen.

Keuringsrapport

Op het keuringsrapport dat u krijgt na afloop van een APK-keuring geeft de APK-keurmeester  de reparatie-, afkeur- en adviespunten aan. Adviespunten zijn gebreken die nu nog niet tot een afkeuring leiden, maar die u wel binnenkort moet vervangen of repareren. Als het voertuig is afgekeurd staan er afkeurpunten op het rapport.

Is het voertuig goedgekeurd, dan is het keuringsrapport geldig tot de vervaldatum (dus niet tot en met). U mag op de vervaldatum alleen gebruik maken van de openbare weg, om het voertuig APK te laten keuren.